top of page
Search

CUREO getest onder hypoxie bij DLR

Wij zijn verheugd aan te kondigen dat ons VR-therapiesysteem CUREO met succes is getest onder hypoxieomstandigheden in het Duitse lucht- en ruimtevaartcentrum (DLR) op het gebied van motoriek, cognitie en ademhaling. Opmerkelijk is dat de zuurstofverzadiging onder verzwaarde hypoxieomstandigheden met maximaal 14% kon worden verhoogd door middel van een ademhalingsoefening. De duur van de ademhaling werd aangegeven door een bal die uitzette en samentrok. Hierdoor moesten de deelnemers gedurende een bepaalde tijd in- en uitademen.


Het VR-therapiesysteem CUREO werd verder getest bij het Instituut voor Lucht- en Ruimtevaartgeneeskunde van DLR na een succesvolle presentatieworkshop in september van dit jaar. Onder leiding van de cardiovasculaire afdeling (prof. Jens Tank) en het onderzoeksteam (dr. Laura de Boni) konden de deelnemers het systeem gebruiken onder hypoxieomstandigheden en onder normale atmosfeer. De tests onder hypoxie werden uitgevoerd bij een zuurstofconcentratie van 9,5%, waaraan de deelnemers waren aangepast. De zuurstofconcentratie van 9,5% komt overeen met een hoogte-equivalent van 6150m. Ter vergelijking: dit is ongeveer de hoogte van de westelijke top van de berg Lobuche op 6145 m in de Himalaya, Nepal.


DLR CUREO VR Therapie

Copyright: DLR en CUREosity GmbH. Deelnemers tijdens de tests onder hypoxie omstandigheden.


De somscore voor de motorische vaardigheden van 4 deelnemers die een bepaald aantal tests in het motorische vaardigheidsdomein (meteoor, taiko) uitvoerden, is weergegeven in de figuren 1 en 2. Voor de Taiko taak moesten de deelnemers snel naderende voorwerpen met uiterste precisie op vijf in de ruimte verspreide trommels "slaan". Dit vereist een uitstekende reactie en coördinatie van de linker- en rechterbovenhand. Het is dus niet alleen een pure motorische vaardigheidstest, maar ook een snelheidstest. Dit geldt ook voor Meteor, waarbij voorwerpen op een gebogen pad snel op de deelnemer afvliegen en moeten worden "gevangen".


Hypoxiebedingungen

Copyright: DLR en CUREosity GmbH. Deelnemers tijdens de tests onder hypoxie omstandigheden.


De motorische vaardigheden waren iets beter onder normale atmosfeer dan onder hypoxieomstandigheden. De deelnemers vertoonden dan ook geen significante beperkingen in hun motorische vaardigheden onder hypoxieomstandigheden, hetgeen verklaard kan worden door de uitstekende aanpassing vooraf.


Figuur 1


Somscores van de motorische vaardigheden voor de linker en rechter bovenste ledematen van 2 deelnemers onder normale atmosfeer (O2 21%) en onder hypoxieomstandigheden (O2 9,5%). Weergegeven zijn de somscores voor de vaardigheden kracht, vaardigheden, behendigheid en bewegingsbereik.


Figuur 2


Somscores van de motorische vaardigheden voor de linker en rechter bovenste ledematen van 2 deelnemers onder normale atmosfeer (O2 21%) en onder hypoxieomstandigheden (O2 9,5%). Weergegeven zijn de somscores voor de vaardigheden kracht, vaardigheden, behendigheid en bewegingsbereik.


De figuren 3 en 4 tonen de afzonderlijke tests op het gebied van de motorische vaardigheden (Taiko en Meteor).


Figuur 3


Bovenste extremiteit motoriek scores (Taiko) van 4 deelnemers onder normale atmosfeer (O2 21%) en hypoxie condities (O2 9,5%). De moeilijkheidsgraad was 89.


Example: Taiko


Figuur 4


Motorische vaardigheidsscores (Meteor) voor de bovenste extremiteit van 4 deelnemers onder normale atmosfeer (O2 21%) en onder hypoxieomstandigheden (O2 9,5%). De moeilijkheidsgraad was 82-83.


De geheugentests waren voor de deelnemers moeilijker uit te voeren in normale atmosfeer en onder hypoxie als gevolg van de visuele weergave met beperking van het gezichtsveld. Bovendien werd de moeilijkheidsgraad van de tests automatisch aangepast afhankelijk van hoe goed de deelnemer eerder in de test presteerde. Dit betekent dat de cognitieve tests steeds moeilijker of ook automatisch gemakkelijker werden ingesteld door de software, afhankelijk van hoe de test eerder werd beheerst. Drie deelnemers konden de taken goed uitvoeren en behaalden zeer goede resultaten onder hypoxie en normale atmosfeer (figuur 5). Eén deelnemer had in het begin moeite met de tests onder hypoxieomstandigheden, waardoor zijn resultaat onder hypoxie slechter was (deelnemer 1, figuur 5).


Figuur 5


De deelnemers gebruikten ook een taak uit de ontspanningsruimte om hun ademhaling te controleren. Deze bestond uit het visueel opblazen van een bal, telkens opnieuw, en vervolgens weer leeg laten lopen.

Door de gekozen instellingen moesten de deelnemers dieper en langer dan normaal inademen. Dit leidde tot een aanzienlijke verhoging van de zuurstofconcentratie in het bloed (tot 14 %), die werd gemeten met pulsoximetrie, zodat bij drie deelnemers een zuurstofsaturatie van meer dan 90 % werd bereikt.

Deelnemers werden geïnstrueerd om dagelijks ademhalingsoefeningen te doen onder hypoxie, dus begeleiding en monitoring via VR zou hier ondersteuning kunnen bieden in toekomstige hypoxiestudies.

Over het algemeen vonden de deelnemers de tests spannend, gevarieerd en aantrekkelijk. De VR-tests waren een welkome afwisseling van de gebruikelijke motorische en cognitieve tests die als onderdeel van andere studies bij DLR werden uitgevoerd.

Wij zijn enthousiast over onze verdere samenwerking met DLR om de medische zorg in de ruimte en op aarde te verbeteren.


DLR in een oogopslag


DLR is het onderzoekscentrum voor lucht- en ruimtevaart van de Bondsrepubliek Duitsland. Wij verrichten onderzoek en ontwikkeling op het gebied van lucht- en ruimtevaart, energie en transport, veiligheid en digitalisering. De Duitse ruimtevaartorganisatie DLR is verantwoordelijk voor de planning en uitvoering van Duitse ruimtevaartactiviteiten namens de federale regering. Twee projectmanagementbureaus van DLR houden toezicht op de financieringsprogramma's en ondersteunen de kennisoverdracht.


Zie en verdere info: https://www.dlr.de/DE/organisation-dlr/das-dlr/dlr-im-ueberblick.html




Comments


bottom of page