top of page
Search

Samen naar de sterren reiken

Ruimtevaarttechnologie en aardse innovatie helpen de medische zorg te verbeteren.


Het Instituut voor Robotica en Mechatronica van het Duitse Lucht- en Ruimtevaartcentrum (DLR) en CUREosity zijn opnieuw bijeengekomen, nadat in mei reeds een eerste ontmoeting had plaatsgevonden in Oberpfaffenhofen. Het doel is ideeën over mogelijke projecten uit te wisselen en nieuwe oplossingen te ontwikkelen om de medische zorg voor patiënten te verbeteren.


In mei 2022 bezochten onze CEO Thomas Saur en onze Sales Manager Marcel Goldstein het Instituut voor Robotica en Mechatronica in Oberpfaffenhofen, Beieren. Het DLR-team presenteerde ons hun indrukwekkende oplossingen en prototypes van het VVITA-innovatieproject. De daaropvolgende uitwisseling heeft ook reeds nieuwe perspectieven geopend voor toekomstige samenwerkingsmogelijkheden.


Vorige week waren we verheugd Dr.-Ing. Christian Nißler en Markus Nowak te mogen verwelkomen, beiden wetenschappers van het Instituut voor Robotica en Mechatronica. Robert Klarner (Coördinator Technologieoverdracht/Economische Samenwerking Zuid) voegde zich bij ons via een videogesprek. In een boeiende praktische workshop konden we informatie uitwisselen over lopende projecten en elkaars nieuwste ontwikkelingen uitproberen. Wij spraken over technische ontwikkelingen op het gebied van AI en robotica en de toepassing daarvan op het gebied van therapie.


Tussen haakjes: In de toekomst plannen we meer evenementen binnen het Space2Health netwerk. Zo hebben wij bijvoorbeeld deelgenomen aan de INNOspace Annual Conference 2022 op 6 september in Bonn. INNOspace en het bijbehorende Space2Health-netwerk willen kennis uit de ruimte toegankelijk maken voor andere economische sectoren en met name ook gebruiken voor betere medische zorg.


Over DLR in Oberpfaffenhofen


Als de locatie van het Duitse lucht- en ruimtevaartcentrum (DLR) met het grootste aantal werknemers is de locatie Oberpfaffenhofen een van de grootste onderzoekscentra in Duitsland. Op het terrein buiten München zijn in totaal 13 wetenschappelijke faciliteiten en instituten gevestigd. DLR heeft momenteel ongeveer 1800 mensen in dienst op de locatie. DLR Oberpfaffenhofen richt zich onder meer op deelname aan ruimtemissies, klimaatonderzoek, aardobservatie, de uitbreiding van navigatiesystemen en de verdere ontwikkeling van robotica-technologie.


Het Robotica- en Mechatronicacentrum (RMC)


Het Robotica en Mechatronica Centrum (RMC), gevestigd in Oberpfaffenhofen, is een van 's werelds grootste en belangrijkste onderzoekscentra voor toegepaste automatisering en robotica. In 2016 werd hier een nieuw en modern onderzoeksgebouw voor robotica-onderzoek geopend. De onderzoekscluster combineert drie instituten, met het Instituut voor Systeemdynamica en Regeltechniek en het Instituut voor Robotica en Mechatronica ter plaatse. Op deze manier worden nieuwe technologieën geconstrueerd die niet alleen voor onderzoek en industrie kunnen worden gebruikt, maar die op lange termijn ook het dagelijks leven voor ons allen gemakkelijker moeten maken. Wat voor de leek klinkt als materiaal uit een science fiction roman begint bij DLR al werkelijkheid te worden. Van autonome elektrische voertuigen, de Next Generation Train, Mars-rovers voor het verkennen van de rode planeet, tot humanoïde robots.



In het onderzoeksproject (VVITA) worden spiersignalen, bv. van patiënten met amputaties van de bovenste ledematen, gevolgd en geëvalueerd via intelligente algoritmen. Deze signalen zullen worden gebruikt om de patiënt in staat te stellen het geamputeerde lichaamsdeel in een virtuele omgeving te gebruiken en zo de revalidatie te bevorderen.

Comments


bottom of page