top of page
Suche

Hoge acceptatie van CUREO® VR therapie bij motorisch-neurologische revalidatie

Aktualisiert: 25. Nov. 2022




De afgelopen 18 maanden hebben we de ervaringen van patiënten en therapeuten met ons VR-therapiesysteem CUREO® verzameld en geëvalueerd. In 97% van de therapiesessies verklaarden de patiënten dat zij de therapie met CUREO® zouden herhalen. Bovendien konden de therapeuten in 94,5% van de therapiesessies een verhoogde therapiemotivatie vaststellen.


Voor CUREosity staan de patiënt en de therapeut centraal bij de ontwikkeling van CUREO®. Daarom hebben wij vragenlijsten uitgedeeld aan de therapeuten van de Sankt Mauritius Therapieklinik (STMTK) in Meerbusch met het verzoek deze tijdens of na de therapie in te vullen. Meer dan 200 vragenlijsten werden door ons beantwoord en geëvalueerd.


Over de kliniek voor behandeling in Saint Mauritius


Het STMTK is gespecialiseerd in neurologische revalidatie. Ter plaatse is de belangrijkste diagnose die het vaakst met CUREO® wordt behandeld een beroerte met ca. 85,5%. Bovendien werden patiënten met PNP/CIP/GBS, ruggenmergziekten, post-covid, multiple sclerose, ziekte van Parkinson, paraplegie en craniocerebraal trauma met CUREO® behandeld (tabel).

Hauptdiagnose

Absolute Anzahl der Behandlungen

Prozentual

Schlaganfall

171

85,5%

PNP

10

5%

Rückenmarkerkrankung

9

4,5%

Post-Covid

1

0,5%

Multiple Sklerose

4

2%

Parkinson

3

1,5%

Querschnittlähmung

1

0,5%

Schädel-Hirn-Trauma

1

0,5%

Gesamt

200

100%

In Duitsland zijn de meeste patiënten met een beroerte ouder dan 60 jaar, wat wordt weerspiegeld in de leeftijdsgroepen voor STMTK-behandeling. Zo werden 25% patiënten van 26-60 jaar met CUREO® behandeld en 75% patiënten ouder dan 60 jaar.



Positieve resultaten van de VR-studie


Vooral armtransport, verkenning naar links of rechts, bilateraal werk, arm- en handcoördinatie en ook cognitieve vaardigheden zoals concentratie en geheugen werden vaak behandeld.


De patiënt werd na de therapie gevraagd of hij/zij de therapie nog eens zou willen doen, wat 97% van de patiënten met "ja" beantwoordde. De therapeuten konden bovendien bevestigen dat 94,5% van de patiënten een verhoogde motivatie toonden door de VR-therapie met CUREO® (figuur 1).



Figuur 1


Vermijding van Motion Sickness


Bovendien is het voor VR-therapie belangrijk dat de patiënten tijdens de therapie geen ongemak ondervinden. Daarom vroegen wij: "Heeft u tijdens de CUREO® VR-therapie last gehad van bijwerkingen (bijv. duizeligheid, misselijkheid, hoofdpijn)?". Geen van de patiënten klaagde over bewegingsziekte, hetgeen onze beslissing bevestigt om door te gaan met de ontwikkeling van CUREO® met een zeer lage latentie. Meer hierover ook in deze blogpost.


In totaal waren 95,5% van de met CUREO® behandelde patiënten volledig vrij van bijwerkingen (figuur 2).

Slechts weinigen klaagden over angst, hoofdpijn of nekpijn tijdens of na de therapie, voornamelijk veroorzaakt door het gewicht van de koptelefoon. Gezien de gemiddelde leeftijd van meer dan 61 jaar en de ernst van de behandelde ziekten, zijn wij verheugd over het geringe aantal bijwerkingen van de VR-therapie. Bovendien waren alle bijwerkingen omkeerbaar binnen een korte tijd na het stoppen van de VR-headset.



Figuur 2


De resultaten tonen aan dat therapie met CUREO® zeer motiverend kan zijn voor neurologisch gehandicapte patiënten en dus een waardevolle therapiemethode vormt. Bovendien moedigen de resultaten ons aan om CUREO® verder te ontwikkelen en om aanvullende methoden te ontwerpen die de patiëntenzorg duurzaam verbeteren.

Kommentarer


bottom of page